AV SEZONU SONA ERDİ.
AV SEZONU SONA ERDİ.
-2023-2024 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca av sezonu ülke genelinde olduğu gibi Amasya’da da kapandı.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca av hayvanlarının eş tutma, üreme, yavru büyütme, erginleşme gibi yaşam evrelerini dikkate alan Merkez Av Komisyonu avın kapanış tarihini belirledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Amasya İl Şube Müdürlüğü, 2024 yılında Mayıs ayı içerisinde toplanarak 2024-2025 yıllarını kapsayacak kararını alacak. Bu kararda av döneminde uygulanacak avlanma usul ve esasları ile av hayvanı türlerine göre avın açılacağı tarihler yeniden belirlenecek.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Amasya İl Şube Müdürlüğü yetkilileri, 2024-2025 av sezonu Ağustos ayı içerisinde başlayacağını belirterek, avın kapanış tarihi itibariyle, av ve yaban hayvanlarının üreme dönemi başlıyor. Av ve yaban hayvanları eş tutma, üreme, yavru büyütme ve erginleştirme döneminde rahatsız edilmemeli, yavru ve yumurtaları toplanılmaması gerektiğini belirtti.
Özellikle bölgemiz genelinde yaygın yaşam alanı bulunan karacaların yavruları bulunduğunda ellenmemeli, taşınmamalı ve ürkütülmemelidir. İnsan ile temas halinde toprak ile üzeri silinerek bulunduğu yere bırakılması gerektiği belirten yetkililer, başıboş bir yavru yaban hayvanı görüldüğünde ilk akla gelen onu yakalayıp koruma olabileceğini ifade eden yetkililer, fakat bu işlem yavru yaban hayvanına faydadan çok zarar getirir. Çünkü yavrunun annesi büyük ihtimalle yakın bir yerlerde besleniyor veya avlanıyor olabilir. Bundan dolayı da sizi görür ve yavrusuna yaklaşmaktan korkar. Anne yaban hayvanı beslenirken sıklıkla yavru yuvada hareketsiz bir şekilde annesinin gelmesini bekler. Bu davranış onu yırtıcı ve dış ortamdan gelebilecek tehlikelerden korur. Yavrusu alınan yaban hayvanları o bölgeyi terk etmemekte, 3 gün içinde yavrularını bulurlar ise onları tekrar sahiplendikleri ifade etti.
Ancak yavru yaban hayvanının yaralı, terkedilmiş veya yırtıcı tehlikesi altında olduğundan kesin olarak eminseniz Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 81 ildeki İl Şube Müdürlüklerine haber vermeniz en doğru davranış olacağını belirten yetkililer, yaban hayvanlarının bulundurulmaları 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu hükümlerine ve Merkez Av Komisyonu (MAK) Kararlarına göre yasak olup aksine hareket edenler ağır para cezasıyla cezalandırılmaktadırlar.
Unutulmamalıdır ki yaban hayatının korunması gelecek nesillere karşı bir görev olduğu yetkililer tarafından belirtildi.
Kaynak: Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan