Enerji Bakanı Dönmez, Suluova Cevizdibi Mahallesinde Fidan Dikim Törenine Katıldı.

Enerji Bakanı Dönmez, Suluova Cevizdibi Mahallesinde Fidan Dikim Törenine Katıldı.
-Suluova’ya gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bir Enerji Bir Nefes, Enerji Sektöründen 5 Milyon Ağaç Kampanyası" Projesi kapsamında, Eski Çeltek Maden Ocağının döküm sahası olan Cevizdibi Mahallesindeki alanda fidan dikim törenine katıldı.
Eski Çeltek Maden Ocağı döküm sahalarının Ağaçlandırılması ve Rehabilitasyonu Projesi kapsamında yapılan fidan dikim töreninde konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı konuşmada, “geçmiş yıl başlattığımız “bir enerji bir nefes” projesini hayata geçirmiştik. Bu kapsamda kömür üreticilerimizin her 100 ton kömür için 1 fidan dikme projesinin ilk adımını bugün burada Suluova ilçemizde atıyoruz. Bu proje kapsamında kömür üreticilerin yanı sıra elektrik, doğalgaz ve akaryakıt sektörümüzde var. 5 Sektörümüzle bir arada inşallah 5000 milyon fidanı toprak ile buluşturmuş olacağız. Bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bizler, Bismillah diyerek toprağa Bir tohum atıyoruz o Fidanlar İnşallah şehirlerimize hayat verecek ormanlara dönüşecek. Bu proje kapsamında Suluova ilçemizde kömür üretimine son verilen 100 dekarlık alana yöreye uygun 10 bin 100 fidan dikerek yeniden doğaya kazandıracağız” dedi.
Kömür sektörünün bugüne kadar ürettiği kömürle ekonomimize can verdiğini, milletin refahı için maden işçilerinin kömür sahalarında gece gündüz demeden alınteri döktüğünü aktaran Bakan Fatih Dönmez, “ Bu saha, bugünden itibaren üreteceği oksijenle bizlere, doğaya ve üstündekilere can vermeye devam edecek. En küçüğü 2 en büyüğü 6 yaşında olan Karaçam, Selvi Mağlep, Akasya ve Sedir ağaçları Suluova’mızın güzelliğine ve estetiğini ayrı bir ruh ve güzellik katmış olacak. Bizim inancımızda doğanın içinde yaşayan hayvanat ve nebatatın insanlık üzerinde hakkı vardır. ‘Kıyamet kopacağını bilsen, Elindekini fidanı dikin’ diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Ecdadımız fethettiği yerlerde hiçbir canlıya ve doğaya zarar vermeden bu yönde kanunnameler ortaya koymuş aksi yönde hareket edenleri de cezalandırılmasını istemiştir. Merhamet ve adalet timsali medeniyetimizin dünyanın 4 yanına huzur getirmesini bir ağaçtan Çınar'dan yola çıkarak anlatırız hep” diye kaydetti.
Politikalarının temelinde sürdürülebilir çevre politikaları olduğunu belirten Bakan Fatih Dönmez, “Bu politikamızın temelinde ise Sürdürülebilir çevre politikaları vardır. İnsanımıza ve doğaya değer katan politikaları hayata geçirerek geleceğe yürüyoruz, enerji politikalarımızı hiçbir zaman çevre politikalarımızdan ayrı tutmadık. Çevrenin korunması ve geliştirilmesi adına Karbon ayak izimizi azaltacak girişimlere hız verdik. “Bir enerji bir nefes” projemiz ise bu politikalarımızı en anlamlısıdır. 2018 Yılında hidrolik hariç yenilenebilir enerji kaynaklı Elektrik üretimimiz 2017 yılına göre yaklaşık %35, 2016 yılına göre de yaklaşık %70 oranında artmıştır. İnşallah gelecek on yıl içerisinde yenilenebilir enerji kurulu gücümüz toplam kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 53'ünü oluşturacak. Bu artışta hiç kuşkusuz iki yıl önce ilan ettiğimiz Milli Enerji ve Maden Politikamızın rolü büyük. Türkiye'nin enerjide yerli kaynaklarını daha fazla kullanması, dışa bağımlı olduğumuz kaynakları ise kontrol edilebilir bir seviyeye çekmesi hiç kuşkusuz hepimizin ortak hedefi."
– "Eski nesil santrallerin bacalama ve filtreleme sistemleri değiştirilecek"
Yerli kömürde çevreci bir yatırım modeli geliştirdiklerini vurgulayan Bakan Fatih Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yerli kömür de ise çevreci bir yatırım modeli geliştirdik, üreticilerimize anlaştık 2 yıl içerisinde eski nesil santrallerinin pacalama ve filtreleme sistemlerini yeniliyoruz. Yeni nesil santrallerin ise en ileri teknoloji ile doğal dengeyi bozmadan ve minimum emisyon değerleri ile inşa edilecek. Temiz kömür teknolojisi başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde giderek yaygınlaşıyor, bu konudaki çalışmalar dikkatle inceliyoruz, kömür gün geçtikçe daha temiz bir yakıt olmaktadır. Temiz kömür teknolojileri ile kömürün üretimi, zenginleştirilmesi ve kullanımında verimliliği maksimum seviyeye çıkartacağız. Diğer yandan düşük emisyon değerleriyle de çevresel etkilerini en aza indireceğiz."
Nükleer enerjide karbon ayak izini azaltma yönünde attıkları adımların önemli olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, "Nükleer enerji sera gazı salımına sebep olmadığı için iklim değişikliği ile ilgili hedeflerimiz açısından kritik öneme sahip. Bakanlık görevine ilk başlarken şu hususu her platformda dile getirdim; 'Enerji verimliliğinden sıkça bahseden bir bakan olacağım' Enerji verimliliği, sağlayacağı ilave enerji arzının yanı sıra mevcut sera gazı emisyonumuzun azalmasını da sağlayacak." diye konuştu.
Türkiye'nin OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında oldukça düşük emisyon değerlerine sahip olduğuna da işaret eden Bakan Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı:
"Şunu gururla söyleyebilirim ki Türkiye dünyayı en az kirleten ülkeler arasında. Ancak bizim çevresel hassasiyetimiz medeniyetimizin bir parçası. O nedenle bu konuda sorumluluğumuzun çok ötesinde bir hassasiyet sergiliyoruz. Bu anlamlı gün vesilesiyle buradan enerji sektörünün bütün paydaşlarına da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Enerji sektörü bu konuda öncü, bayrağı en önde taşıyan sektörlerin başında gelsin. Türkiye'nin enerjisi ormanlarımızda hayat bulsun."
Bir konuşma yapan Amasya Valisi Dr. Osman Varol ise, konuşmasında, maden sahalarının rehabilitasyonu kapsamında yapılan çalışmaların Amasya iline ait Suluova ilçesindeki Eski Çeltek maden İşletmesinde fidan dikiminin yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “son 16 yılda dünyadaki en hızlı ekonomik ve sanayi gelişmeyi gerçekleştiren ülkelerden bir tanesiyiz. Tabi bu gelişme beraberinde çeşitli alanlarda ciddi ihtiyaçları da getiriyor. Özellikle enerji alanında hızla büyüyen bir ülke olarak Çok ciddi ihtiyaçlarımız var ve bu ihtiyaçlarımızı giderebilmek adına da ilgili bakanlığımız çok büyük bir gayretle ciddi çalışmalar sürdürmekte, bir taraftan konvansiyonel enerji kaynaklarını geliştirme çabası varken Diğer taraftan ülkemizin sahip olduğu yeraltı kaynaklarının enerji kaynaklarının da maksimum bir şekilde istifade edilebilecek çalışmalar yürütülmesini ve bunlar içerisinde yer alıyor. Bu eski maden sahalarının rehabilite edilerek doğal ortamlarına kavuşturulması için ağaçlandırılması suretiyle Bu bölgedeki doğal hayatın canlandırılması zorunlu durumlardan bir tanesidir. Sayın bakanlığımızın bu konuda ülke çapında bir Farkındalık yaratmak için ve bu Mevzuatı uygulayabilmek için yaptığı çalışmaların ilkini Suluova ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Bugün burada yaklaşık 100 dekar alanda bir alanı 10 bin 100 Fidan dikildi, bu çalışma ile birlikte Hedef edilen 5 milyon Fidan'ın ıslah edilen maden sahalarına dikilmesi için çalışmalar başlamış olacak, bu farkındalık çalışmasının başlaması için İlimizi seçen Sayın Bakanımıza ve ilgililere teşekkür ediyorum. Bu çalışmaları bizim toplam 4 bin 440 dekar maden sahamızda kullandığımız bütün sahamızda ıslah edilmesi için aynı gayretle sürdürmeye devam edeceğiz. Böylelikle kullanılan maden sahalarımızın yeniden doğaya kazandırılması sağlanmış oalcak” dedi.
Bir konuşma yapan Türkiye Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat ise, fidan dikimi dolayısıyla desteklerinden dolayı Bakan Dönmez ve Vali Dr. Osman Varol’a teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Eski Çeltek Maden İşletmesinin döküm sahası olan Cevizdibi Mahallesi bölgesindeki alanda Karaçam, Selvi Mağlep, Akasya ve Sedir fidanları Bakan Fatih Dönmez, Vali, Dr. Osman Varol, Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz, ve yetkililer tarafından dikilerek can suyu verildi.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eski Çeltek Maden Ocağının döküm sahası olanındaki fidan dikimi töreninin ardından programları dolayısıyla Amasya il merkezine gitti.
Kaynak:AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan