DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

MEHMET TEMEL, KARA KIZ VE HANGARDAKİ LOKOMOTİFLER !

MEHMET TEMEL, KARA KIZ VE HANGARDAKİ LOKOMOTİFLER !
REKLAM ALANI

MEHMET TEMEL, KARA KIZ VE HANGARDAKİ LOKOMOTİFLER !

-Suluova’da bilhassa 30 yaş üstü kahır ekseriyetinin tanıdığı bir şahsiyet.

Sözü bir özü bir bi adam.

1963 yılında Demir Yolları Meslek Lisesinden Tren Sevk ve İdare Memuru olara mezun olmuş.

1971 yılına kadar da Devlet Demir Yollarında Tren Sevk ve İdare Memuru olarak görev yaptıktan sonra Kurum değiştirerek 1971 yılında da Amasya Şeker Fabrikasında aynı statü ile göreve başlamış ve bu görevini 1983 yılına kadar da sürdürmüş.

Şu anda seksen(80) yaşında ama Fabrika ile anıları taptaze.

Şeker Emeklileri Derneğinde arkadaşlarla Fabrika anıları anlatılırken laf dönüp dolaşıp Fabrikaya yıllarca hizmet vermiş olan ve fabrikanın da demirbaşı olan Lokomotiflere geldi.

Mehmet Abinin(Temel’in) Lokomotiflerle ilgili anılarını Karadeniz şivesiyle ve muzipçe anlatımları ile ‘Kara Kız’a verdiğimiz sözde de durmak ahdımız oldu.

Kim bu Kara Kız ?

Geçtiğimiz günlerden bir gün 11-12 yaşlarında üç kız, ellerinde Suluova Yeni Haber Gazetesiyle, ben Şeker Emeklileri Derneğimize girerken önümü çevirdiler.

Kızlardan en kara olanı elindeki Suluova Yeni Haber Gazetesini göstererek Ekrem Amca sen misin? Dediler. Ben olduğumu söyledim.

Ayaküstü “Madem sen Ekrem Gün’sün, Mustafa Dedeyi, Kartoncu Ahmet’i, Alavlı Dedeyi, hatta Hamit Dede’yi yazıyorsun birde Dedemin babasının yani büyük büyük dedemin çalıştırdığı Fabrika trenlerini de bul onları da yaz’’ dedi.

Ki: Fabrika lokomotifleri ile ilgili konuyu araştırmak ve bulgularımızı gazeteye taşımak da bu sebeple vazifemiz oldu.

Bu sebeple Amasya Şeker Fabrikasına ait Lokomotiflerle ilgili en en iyi bilgileri Mehmet Abi(Temel) ve Hamit Demir Abimizden öğrenmek için teşebbüse geçtik.

Halen Sinop’ta olan Hamit Demir Abi ile telefonda görüştüm.

Seksen yedi(87) yaşında olan Hamit Abimiz o berrak zihniyle anlattı:

“20 yıl Amasya Şeker Fabrikasında Tren Makinisti olarak çalıştım. Fabrika tren hizmetlerinde 17 kişilik ekibin başındaydım, Makinisttim. Lokomotiflerimize de, vagonlarımıza da gözümüz gibi baktık. Onları ekmek teknemiz olarak görürdük” dedi.

Beraber çalıştıkları diğer Makinistlerden rahmetlik Şaban Kurtgişi’yi, Dursun Bağdaş’ı, Mevlüt Sucu’yu, Şahin Saygıcı’yı, Ali Us’u da anmadan geçemedi.(Ben de hepsine Allah tan rahmet diliyorum)

Mehmet Temel Abiye gelince erinmedi, üşenmedi bu Ramazan gününde Fabrika Lokomotifleri ile ilgili bilgisine başvuracağımı belirttiğimde yarım saat için de Amasya’dan çıktı, Suluova’ya yanıma geldi.

Ve Abi; “Fabrikadaki görevini, Fabrika trenleriyle ilgili anılarını ve şu anda bu lokomotiflerin nerede olduğunu bize anlatır mısın?” dedim.

El Cevap: “Daha önce de konuştuğumuz gibi. Bu lokomotifler Fabrikaya 1954 yılında geldi. Bu Lokomotiflerden biri buharlı ve biri de mazotlu olup 8 silindirli ve 160 beygir gücün de idi.

Ben 1971 yılında Fabrikada Demir Yolları İrtibat Memuru olarak 1983 yılına kadar yaptığım görevimde hep bu lokomotiflerle ve buna bağlı vagonlarla iç içeydim. Fabrika trenleriyle ilgili her dönemde 16-17 kişi ile birlikte görev yaptık. Bu lokomotiflerle kampanya döneminde günde Kavak, Ladik, Havza’dan gelen 500-600 ton pancarı Hacı Bayram tren istasyonundan Fabrikaya taşırdık. Ayrıca Kayabaşı’dan, Amasya’dan ve Boğaz köyden Suluova Tren İstasyonuna gelen pancarları da bu lokomotiflere bağlı vagonlarla taşırdık. Zorlu görevlerdi ama Fabrikanın bize verdiği kardeşlik ve aile ocağı ruhu zoru bize kolaylaştırıyordu.

Zamanla karayolları geliştikçe Lokomotiflerin iş de bitti.

Şu anda Lokomotifler Şeker Fabrikası sahası içinde bulunan ambarlarda duruyor.” Dedi.

Ve birlikte Fabrikadan da bir bilenle birlikte Lokomotifleri yerinde görmeye gittik. Ve gördükde.

Mehmet Temel Abi lokomotifleri görünce elbette ki çok duygulandı.

“Lokomotiflerin eski halini görmek isterdim” dedi.

Bana gelince, lokomotiflerin eski halini az çok bildiğimden şu anki haline çok ama çok üzüldüğümü söyleyebilirim.

Zira Dünyada çok ama çok az örneği bulunun bu emektar lokomotiflerin elden geçirilmesini, Demokrasi meydanındaki müsait bir yerde müzelik olarak halkımıza daima teşhir edilmesini arzu ederim.

Her şeyimiz olan Amasya Şeker Fabrikasının tarihine ışık tutacak olan bu lokomotiflerin halkımız önüne serilmesi bir başlangıç olabilir.

Gerçi Amasya Şeker Emekliler Derneği: Fabrikanın temel atma törenini, Fabrikanın üretime geçme törenlerine dair içinde rahmetli Reisicumhur Celal Bayar’ın ve Şehit Başbakan Adnan Menderes’inde bulunduğu anıları taşıyan resimleri Derneğimizde sergiliyoruz.

Tarihimizi, nostaljik anılarımızı bu sayfaya taşımaya devam edeceğiz.

Zira tarihimizi bilmek kendimizi bilmektir.

YAZAR: EKREM GÜN.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.