MEVSİMSEL YAĞIŞLAR BARAJLARI YETERİ KADAR DOLDURMADI



MEVSİMSEL YAĞIŞLAR BARAJLARI YETERİ KADAR DOLDURMADI.
-Suluova arazilerimizin sulama suyu ihtiyacını karşılayan Yedikır Barajı ile Ladik Göletinde su seviyeleri %35’in altına indi. Kuraklık dolayısıyla su rezervlerimiz çok düşük seviyede.
Son haftalarda etkili olan mevsimsel yağışlar ise barajları doldurmaya yetmedi. Bir miktar etkisi olsa da barajları mevsimsel yağışlarla doldurmak şimdilik mümkün görünmüyor.
2020 Yılındaki yetersiz mevsimsel yağışlara bağlı yaşanan kuraklık dolayısıyla barajlardaki su seviyesi oldukça düşmüş ve içme suyu ile sulama suyunda ciddi sıkıntılar yaşanmıştı.
-BARAJLAR BOŞ!
2021 Yılı ile birlikte başlayan kar ve yağmur şeklinde az orandaki mevsimsel yağışlar henüz barajların yeterli su tutmasına yeterli olmazken önümüzdeki günler de etkisini sürdürmesi beklenen yağışların barajlara olan etkisi çiftçiler ve vatandaşlar tarafından umutla bekleniyor.
Suluova’da ekilebilir arazi 15.200 hektar olup, bölge arazilerimizin bir bölümünün sulama suyu ihtiyacının karşılandığı Suluova Yedikır Barajı toplamda 63.465 milyon metre küp su tutma kapasitesine sahipken şu anda Yedikır Barajında yaklaşık 17.000 milyon metre küp su mevcut olup %26 oranında sulama suyu bulunmakta.
Suluova bölge arazilerimizin sulama suyu ihtiyacının karşılandığı diğer gölet olan ve 50.800 Milyon metre küp su tutma kapasitesine sahip olan Ladik Göledinde ise şu anda yaklaşık 16 milyon metre küp su mevcut olup %31 oranında sulama suyu bulunmakta.
İlçemiz arazilerinin sulama suyunun karşılandığı her iki barajda mevsimsel yağışların yeterli olmaması nedeniyle Yedikır Barajı ve Ladik Göletinde su seviyeleri oldukça düşmüş durumda.
-SUYA AZ İHTİYAÇ DUYAN ÜRÜN EKİLECEK
2020 Yılı sulama sezonu mevsimsel yağışların yetersiz olması nedeniyle kurak geçerken, buna karşılık bölgemizde Yeşil Mahsul(Mısır) ekimi çok olduğundan arazilerimizin su ihtiyacının karşılandığı Yedikır Barajı ve Ladik Göleti su rezervi tükenmişti.
Bu durum dikkate alınarak, 2021 Yılı sulama sezonunda sıkıntı çekilmemesi için, bölgemiz arazilerinde ürün ekim deseni planlaması yapılmaktadır. Buna göre çiftçilere özellikle sulama suyuna az ihtiyaç duyan arpa, buğday ve ayçiçeği ürünlerinin ekimi şiddetle tavsiye edilmektedir.
Bu arada, Bölgemizde 2021 yılı sezonunda da 50 dekara kadar sulamada herhangi bir sınırlama olmadığı, 50 dekardan fazla suladığı arazisi olan çiftçilerin en az ¼’ünü hububat veya Ayçiçeği ekmeleri gerektiği konusunda bilgilendirildi.
– KAPALI SİSTEM BASINÇLI SULAMA PROJESİ ELZEM
Dünya üzerinde ve ülkemizde son yıllarda yaşanan kuraklık dolayısıyla özellikle çiftçilerin vahşi sulamadan bir an önce vazgeçerek damlama ve yağmurlama sulama sistemlerine geçmeleri önerilmekte. Buna karşılık mevcut barajların su potansiyellerinin daha verimli ve etkili kullanılabilinmesi ayrıca toprak ve verim kaybının önüne geçmek için bir an önce Kapalı Sistem Basınçlı Sulama Projesinin bölgemizde hayata geçirilmesi elzem olacaktır.
NOT: Suluova sınırları içerisinde inşa edilen ve 18.900 milyon metre küp su tutma kapasitesi olan ve yaşanan kuraklık nedeniyle halen yaklaşık 900 bin metre küp oranında suyu kalan Derinöz Barajının sulama suyu kullanım hakkı Ladik bölgesine aittir.
Kaynak: Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan