MUSTAFA SAATCİ; “AMASYA ŞEKER FABRİKASI ÜRETİMİ KRİSTAL ŞEKER SAFLIĞI VE YÜKSEK KALİTESİ İLE MARKADIR”
MUSTAFA SAATCİ; “AMASYA ŞEKER FABRİKASI ÜRETİMİ KRİSTAL ŞEKER SAFLIĞI VE YÜKSEK KALİTESİ İLE MARKADIR”
–Amasya Şeker Fabrikası Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Mustafa Saatci, 71. Kampanya döneminde 670 bin ton pancardan 80 bin ton kristal şeker üretimi yapacaklarını söyledi. Saatci, üretimini yaptıkları kristal şekerin saflık ve yüksek kalitesi bakımından piyasada tercih edilen bir marka olduğunu söyledi.
Mustafa Saatci, basın mensuplarına fabrika faaliyetleri, kristal şekerin üretim safhaları ile Türkiye ve dünyadaki önemi hakkında bilgiler verdi.
1953 yılında temeli atılan ve 1954’de üretime geçen fabrikada başlayan 2024-2025 dönemi 71. Pancar alım kampanyasının devam ettiğini, yönetim olarak da 8’nci kampanyayı açtıklarını belirten Mustafa Saatci, 4 il, 13 ilçe ve 10 bölgede yaklaşık 8 bin çiftçiyle anlaşma yaptıklarını, çiftçilerden alacakları yaklaşın 670 bin pancardan 150 bin ton küspe, 32 bin ton melas ve 80 bin ton kristal şeker elde edeceklerini bildirdi.
Bölgelerindeki 18 kantarda pancar alımı yaptıklarını, bunlardan 3 tanesinde analiz merkezinin olduğunu, şu ana kadar tarladaki pancarın %60’ının söküldüğünü ve %40’ının kaldığını anlatan Mustafa Saatci, pancarını aldıkları çiftçilere ise 3,5 milyar ödeme yapacaklarını, ülke genelindeki iklimsel şartlar nedeniyle bu sene şeker pancarındaki polarda 1 ile 1,5 puanlık bir düşüş yaşandığını kaydetti.
Üretimini yaptıkları kristal şekerin piyasada oldukça iddialı olduğunu ve tercih edildiğine vurgu yapan Mustafa Saatci; “şeker pancarından elde edilen şeker insan sağlığı için çok önemlidir. Şeker, ülkemiz de ve dünya genelinde çok önemli bir stratejik üründür. Saf ve sağlıklı şeker ise sadece şeker pancarından elde edilir.” dedi.
Amasya Şeker Fabrikasında pancardan elde edilen kristal şekerin doğal, olduğunu, özellikle Karadeniz bölgesinde kristal şekerin çok talep gördüğünü belirten Mustafa Saatci, Karadeniz bölgesinde üretimi yapılan doğal çay içilirken yine Karadeniz bölgesinde yer alan Amasya Şeker Fabrikasının ürettiği doğal kristal şekerin tercih edildiğini, her iki doğal ürünün de Karadeniz bölgesinde üretildiğini, bu özelliğin bölge ve ülke için oldukça önemli olduğunu aktardı.
Dünyada ülkelerinin şeker üretiminden vazgeçmediğini, Şeker üretiminde kullanılan şeker pancarının tüm Türkiye’de üretilen tek sanayi bitkisi olduğunu, Türkiye’de bu çapta üretilen sanayi bitkisinin olmadığını, alım garantisi olan tek ürününde şeker pancarı olduğunu ve üretiminde çiftçiye %60 oranında desteklemeler verildiğini, dolayısıyla üretilmeden bedelinin yüzde 60’ı peşin ödendiğinin altını çizen Mustafa Saatci, Eylül ayında başlayan 71. Pancar alım kampanyasında bin işçinin çalıştığını ve kampanyanın Ocak ayının 15’inde sona ereceğini ifade etti.
Açıklamaların ardından Amasya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Vural Kamil Akyazan, fabrikanın Suluova ilçesindeki üretim tesislerini basın mensuplarına gezdirerek üretim safhaları hakkında bilgiler verdi. Şeker pancarının dünyada ve Türkiye’de tarıma dayalı sanayi üretiminde stratejik rol oynadığından bahsetti.
Kaynak:Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan