ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ- Uzun zamandır gündemde olan Öğretmenlik Meslek Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak öğretmenler tarafından eleştirilen; öğretmenliğe girişteki mülakat uygulaması ve ücretli öğretmenlik hakkında hiçbir düzenleme, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer almadı.
Öğretmenlik Meslek Kanunu, 14 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni kanun bazı tartışmaları beraberinde getirdi. Türk Eğitim Sen, Amasya Şubesi Başkanı Mustafa Ölgün, kanunun öğretmenlerin talep ve isteklerini karşılamadığını dile getirdi.
Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün, “Öğretmenlik Meslek Kanunu uzun süredir gündemdeydi bu konu ile birçok açıklama yaptık. Sendika olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğinde ne olması gerektiği ile ilgili görüşlerimizi belirttik.
–“Mülakat Uygulaması Kaldırılmalı”
Öncelikle birçok öğretmen adayının öğretmenlik hayallerini suya düşüren “öğretmenliğe girişteki mülakat” uygulamasının kaldırılmasını veya en azından şeffaflaştırılmasını istedik. Ancak bakıyoruz Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriğinde mülakatla ilgili hiçbir konu yok. Bu yıl yapılan mülakatlarda, kendi alanında KPSS Türkiye Birincisi olmuş 9 öğretmen adayı elendi. Bu insanlar KPSS Türkiye Birincileri. Bu mülakat uygulaması öğretmen adaylarının hayallerini suya düşürüyor. Liyakatsizliğin önünü açıyor. Mülakat uygulamasının bir an önce kaldırılması gerektiğini buradan bir kere daha dile getiriyorum.
–Ücretli Öğretmenlik Uygulaması Öğretmenlerin Kanayan Yarası
Bu gün kamuda çalışan 85 Bin ücretli öğretmen var. 85 Bin öğretmen yerine çok daha düşük ücretle çalışan 85 Bin ücretli öğretmen. Bu ücretli öğretmenlik uygulaması atama dönemine kadarki süreçte okulların öğretmen açığını geçici bir süre çözmek için devreye girdi. Ancak kaç dönemdir çalışan ücretli öğretmenler var. Okulların, öğrencilerin, geleceğimizin ihtiyacı olan ihtiyacı olan öğretmenlerin atamasını yapmak yerine 5’te biri fiyata çalışan ücretli öğretmenlerle bu sorun gün geçtikçe daha da vahim hale geliyor.
Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin taleplerini karşılamıyor. Öğretmenler ülkemizin geleceğini oluşturan en önemli faktörlerdir. Öğretmenlik mesleğinde yaşanan kırılmalar, ülkemizin geleceğini doğrudan etkiler.” ifadelerine yer verdi.