DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Şeker Fabrikası, Çiftçilerden Pancar Ekim Alanlarının Arttırılmasını İstedi.

Şeker Fabrikası, Çiftçilerden Pancar Ekim Alanlarının Arttırılmasını İstedi.
REKLAM ALANI
03.03.2019
957
A+
A-

Şeker Fabrikası, Çiftçilerden Pancar Ekim Alanlarının Arttırılmasını İstedi.

-Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu, düzenlendiği istişare toplantısında Şeker Kurumu tarafından verilen 83 bin ton A Şeker Kotasının karşılanabilmesi ve fabrikanın yaşatılabilmesi için Suluovalı çiftçilerden daha çok alanda pancar ekimi yapmaları konusunda destek istedi.

Şeker Fabrikası yemekhanesinde gerçekleşen ve yoğun katılımın sağlandığı istişare toplantısına gelen tüm çiftçilere “hoş geldiniz” diyerek nezaketleri için teşekkür eden Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı, fabrikaya verilen şeker kotasının düşürülmemesi adına taahhüt edilen 83 bin ton şeker üretimini gerçekleştirmek için Amasya ve Suluova bölgesinde pancar ekim alanlarının çoğaltılması gerektiğini, Amasya bölgesinde en az 100 bin dönüm alanda pancar ekiminin yapılması gerektiğini, ancak bu sayede 83 bin ton şeker kotasının karşılanabileceğini, aksi halde ekim alanları yetersiz olması durumda 83 bin ton olan şeker kotasının çok aşağıya düşürüleceğini, bu durumda şeker fabrikasının ve çiftçinin büyük zarara uğrayacağının altını çizdi.

-Mustafa Saatcı; ‘Tarım ve üretim olamazsa olmazımızdır.’

1954 Yılında üretime geçen Şeker Fabrikasıyla birlikte Suluova ilçesinin ortaya çıktığını ve bugünkü potansiyeline ulaştığını anlatan Mustafa Saatcı, Şeker Fabrikasının sadece Amasya bölgesinin değil Türkiye’nin bir değeri ve markası olduğunu, ülke ekonomisine önemli katma değer ve istihdam oluşturduğunu, bölgesindeki insanlara iş ve aş kapısı oluşturduğu gibi ayrıca birçok sektörü de destekleyen önemli bir kuruluş olduğunu söyledi.

Pancar ekim dönemi öncesi Suluovalı bölge çiftçisiyle bir araya gelerek görüş alış verişinde bulunan Mustafa Saatcı, pancar ürünün devlet memuru gibi garantili bir ürün olduğunu, pancar eken çiftçinin hiç zarar etmediğini, bölge çiftçisinin soğan ve mısır ürününden daha çok alanda pancar ekmesinin hem kendisi hem de şeker fabrikasının yaşaması için oldukça hayati olduğunu, aksi halde taahhüt edilen şeker kotasının doldurulamaması halinde gerek çiftçi ve gerekse de şeker fabrikasının çok zor duruma düşeceğini, ayrıca Suluova ve diğer bölgelerinde bundan etkileneceğini aktardı.

2019 Yılı ürün ekim döneminde pancar üretiminde 16 Polara 300 tl fiyat verdiklerini, bu fiyatında oldukça iyi bir rakam olduğunu, ayrıca pancar üreticisine önceki dönemler de olduğu gibi çeşitli destek ve avanslar vermeye devam edeceklerini ifade eden Mustafa Saatcı, “ancak pancar üreticimizi bu kadar desteklememize rağmen pancar üretiminde arzu edilen oranda ekim yapılmıyor ne yazık ki. Oysa daha çok ekimi tercih edilen soğan ve mısır gibi ürünler her zaman riskli ürünlerdir. Ama pancar ürünü, alımı ve ödemesi garantili bir üründür. O nedenle çiftçilerimizin emeği boşa gitmemesi ve şeker fabrikamızın yaşaması için daha çok pancar ekimi şarttır.”

Şeker Kurumu tarafından tanınan 83 bin ton A Şeker Kota hakkını kaybetmemek için pancar ekim alanlarının çoğaltılması gerektiğini önemle tekrarlayan Mustafa Saatcı; “Bir göreve geldiğimizde fabrikanın 63 bin ton A Kota Şekeri vardı, yaptığımız özverili gayretlerle bunu arttırdık, bu yıl ise 83 bin ton A Kota Şekeri üretim hakkımız var, ilgili şeker kurumlarının verdiği şeker kotasını dolduramazsak, ‘bu kotayı elinizden alır başka bir bölge ve de fabrikaya veririz’ diyorlar. Geçen yıl pancar üretiminde istenen seviyeye gelemedik. Eğer bu senede gelemez ve bize verilen bu şeker kotasını yerine getirmezsek, şeker kotamız mutlaka düşürülecektir. O yüzden bizim bu sene 83 bin ton A Şekeri çıkarmamız için Amasya genelinde en az 100 bin dönüm pancar ekimi taahhüdü almamız lazım. Bunu geçmiş yıllarda Suluova başarmıştır. Biz 2017 yılında bölgelerimizden 729 bin ton pancar teslim aldık, buna karşılık da 83 bin ton da şeker üretimi gerçekleştirdik. 2019 Döneminde de bunu başarabiliriz” diye kaydetti.

Şeker Fabrikasının ortaya konan emeğin karşılığını bugüne kadar verdiğine dikkat çeken Mustafa Saatcı, “bundan sonra da verecektir. Allah’a şükürler olsun ki bugün itibarıyla hem kooperatifimizin hem de çiftçimize olan borcumuzu ödemiş bulunmaktayız, bu bizim için ayrıca bir gurur kaynağıdır. Bir Amasya Şeker Fabrikası Yönetimi olarak çiftçimizin daha çok kazanması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Onun için siz çiftçilerimizin de fabrikamızın daha çok üretim yapması ve daha uzun yaşaması için pancar ekim alanlarını arttırarak fabrikamıza ve bize yardımcı olmanızı bekliyoruz. Bu sene el birliği ile daha çok pancar ekimi ve daha çok şeker üretimi yapmalıyız. Özellikle Suluova arazileri pancar ekimine son derece uygun olup ayrıca su kaynakları bakımından da oldukça zengindir. Ayrıca Pancar üretiminde Suluovalı çiftçilerimiz çok daha tecrübeli ve bilgilidir, bu bakımından Suluovalı çiftçilerimiz birçok bölgeden daha avantajlı durumdadır.“

Şeker Fabrikasının çiftçilerin mal olduğunu ve daha çok sahip çıkmaları gerektiğini ifade eden Mustafa Saatcı, “Amasya Şeker Fabrikası kurulmasından sonra ortaya çıkan ve bereketli topraklara sahip Suluova ilçemizin daha çok gelişmesi ve büyümesi için fabrikamızın üretimini arttırarak devam ettirmesi gerekir. Şeker Fabrikası bizlerin değil siz çiftçilerimizindir, fabrikayı yaşatacak olan sizlersiniz. Fabrikamıza daha çok sizlerin sahip çıkması ve destek olması gerekir. O nedenle daha çok pancar ekimi yapmanızı ve fabrikanın yaşamasına katkınızı arttırarak sürdürmenizi istiyoruz. Bizim üzerimize düşen ne varsa bizde her zaman yapmaya ve size yardım etmeye hazırız. Şeker Fabrikamızın yaşaması ve daha çok şeker üretimi yapması lazım. Bu konuda Suluovalı çiftçilerimize güveniyor ve inanıyoruz. Sizlerden gayret ve destek bekliyoruz” dedi.

Fabrika olarak yeni yatırımlar yapacaklarını da anlatarak kısaca bilgilendirmelerde bulunan Mustafa Saatcı, Katılımları için tüm çiftçilere teşekkür etti.

Suluovalı çiftçilerin yoğun katılım sağladığı istişare toplantısında, Şeker Fabrikası Yönetimi ile Suluovalı çiftçiler çeşitli konularda sorun ve talepleri dile getirerek çeşitli konularda görüş alış verişinde bulundular.
Toplantı ikramlarla son buldu.

Kaynak: AA-suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.