DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Suluova Hayvan Pazarı Hareketlendi.

Suluova Hayvan Pazarı Hareketlendi.
REKLAM ALANI
28.08.2017
1.686
A+
A-

Suluova Hayvan Pazarı Hareketlendi.

-Kırmızı et üretiminde önde gelen merkezlerden Suluova’da besi üreticileri, yetiştirdikleri kurbanlıkları başta Karadeniz ve İç Anadolu olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye geneline gönderiyor.

Suluovalı besiciler, yıl boyunca besledikleri kurbanlık hayvanları iyi bir satış dönemi geçirecekleri umuduyla Kurban Bayramı öncesi her gün kamyonlarla yurdun dört bir yayına sevk ediyor.

Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Esem Kodaman, AA/Suluova Yeni Haber Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, bir yıldır hayvan besleyen Suluovalı besicilerin Kurban Bayramından oldukça umutlu olduğunu söyledi.

Suluovalı besicilerin Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacının yüzde 4’ünü karşıladığını ve en kaliteli etlik hayvan üretiminden birinin kendi bölgelerinde yetiştirildiğini anlatan Esem Kodaman, “Dış bölgelere hayvan sevkiyatımız başladı. Üreticilerimiz başta Karadeniz ve İç Anadolu olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye geneline kurbanlık götürüyor. Satışlarımız canlanmaya başladı. Besicilerimiz Kurban bayramından çok ümitli” ifadelerini kullandı.

– “Kurbanlık sayısında sıkıntı yok”

Esem Kodaman, bayram döneminde kurbanlık bakımından bir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, şöyle devam etti:

“50 bin civarında bir hayvan potansiyelimiz var. Bunun 20 bin kadarı kurbanlıktır. Bayrama kadar 8-10 bin kurbanlık dış bölgelere sevk edilir. İç piyasaya da 8-10 bin kurbanlık kalır, buda vatandaşlarımıza yeter miktardadır. Kurbanlık temininde vatandaşımız hiçbir sıkıntı yaşamamaktadır.”

– “Önceki yıla göre fiyatlarda önemli bir artış yok”

Esem Kodaman, küçükbaş kurbanlıkların ortalama fiyatının 800 ile bin lira olduğunu, büyükbaş hayvanların ise 7 bin liradan başladığını bildirerek, şunları kaydetti:

“küçükbaş kurbanlıklarda fiyat 700 liradan bin 200 liraya kadar çıkıyor. Büyükbaşlarda ise 7 bin liradan başlıyor. Canlı olarak kilosu 18 ile 20 lira arasıdır. Geçen seneye göre bu yıl kiloda 1-2 lira artış oldu. Ama bu kayda değer bir artış değil. Onun için vatandaşımız rahat ve huzurlu şekilde kurbanını alabiliyor. Gördüğünüz gibi hayvan pazarımız da dolu. Hayvan pazarından ayrı olarak ahır ve işletmelerde iç piyasaya satanlarda var. Fiyatlarımız da uygun” dedi.

-“Damızlık düve yasağı fiyatları etkilemedi”

Bakanlığın damızlık düve yasağının geç alınmış bir karar odluğunu ifade eden Esem Kodaman;

“Damızlık olan hayvanları zaten vatandaş kestirmiyordu, ama damızlıktan düşmüş yani artık düve vermeyen hayvanları kestiriyorlardı. Bakanlığın düve satışını yasaklaması aslında doğru ama geç alınmış bir karardır. Bir yıl önceden yasaklanması lazımdı. Şimdi kurban bayramı öncesi yasaklanması besicilerde sıkıntı oluşturdu. Çünkü damızlık olarak değil de düveleri kurbanda satmak için alıp besleyen besicimiz bakanlığın bu kararı sonrası bu hayvanını satamayacağı için elinde kalacak ve maddi sıkıntıya girecek. Ama bir yıl önceden bu yasağı açıklasaydı bu tür besicilerde buna göre hayvan yetiştirir, aldığı düveleri damızlığa koyardı. Kurban bayramı öncesi düve satışının yasaklanması fiyatları fazla etkilemedi. Geçen yıl canlı kilo yıl 17-18 lira iken bu yıl canlı kilo fiyatı 18-20 lira civarındadır. Şayet çok daha önce bu yasak getirilse idi fiyatlarda çok yükselme olurdu ve 25-30 lirayı bulurdu ve fiyatlar aşırı şekilde yükselirdi.”

-“Besiciler ithal hayvan istiyor”

Esem Kodaman; “Bölgemizdeki besicilerimiz artık küçük ırkl
arı ve et verimi az olan ırkları terk ediyor. Daha et verimi yüksek olan ithal hayvanları tercih etmeye ve yetiştirmeye başladılar. Besicilerimizin ithal hayvan talebi var, ithal hayvan gelmesini bekliyoruz. İthal hayvanlar kilo alımı iyi olan güzel ırklardır. Ülkemizdeki besilik ırk hayvanlara 5 kilo yem verdiğinde günlük kilo alımı 800 gram ile 1 kilo arasında oluyor. Ama ithal hayvanda 1,5 ile 2 kilo arasında kilo alımı oluyor. Birazda yağsız olması bakımından besicilerimiz genelde ithal hayvanı tercih ediyor. İç piyasada ki hayvan üretimimiz yetmiyor, çünkü üreten köylü vatandaşımız git gide azalıyor. Eskiden bu işi yapan genç arkadaşlarımız maalesef artık yapmıyor. 25 Yaş üstündeki nesil artık besicilik yapmıyor. Gençlerimiz artık bu mesleğe merak duymuyor. Girdilerin yüksek olması ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle yapmıyorlar. “

-“bakanlığın düve yasağı dişi hayvan yetiştiricilerini zora soktu”

10 Yaşından beri hayvancılık yaptığını belirten Satılmış Kurnaz(40) ise, bakanlığın düve satış yasağının zararını dişi hayvan yetiştiricilerine olacağını belirtti.

Satılmış Kurnaz; “Bunun önüne duramazlar, ama mezbahanelere cihaz koysunlar, kuzlacı ve gebe hayvanları tespit ederek kestirmeyip danalarını ayırsınlar. Yani kuzlacı ve gebe ise kestirmesinler. İkinci bir önerim ise damızlık dişi hayvan kredisi versinler. Ben damızlık değil de kurbanlık olması için dişi hayvan besliyordum. Ama bu yasak gelince şu an satamıyoruz. Yasak olduğu için ben pazara getiremedim. Erkek hayvanda patlama oldu, ama dişi hayvanda oturma oldu. Çoğu diyor ki, ‘ben dişi mal almam, çünkü o kesilmiyor’ ne yapacak. Biz bakanlığın bu düve satışı yasaklamasına karşıyız. Çünkü her düve damızlık olmuyor, her düvede kurbanlık olmuyor. Ama mezbahanelere cihaz koysunlar, kuzlacı ve gebe hayvanları tespit ederek kestirmesinler. Ama pazara dişi mal getirilmesi yasak diyorlarsa herkes dişi malı terk eder. Mesela ben dişi malı almayı bıraktım. Erkek dana almaya başladım. Bıraktım dişi malı. Ne yapayım, satamıyorum. Bakanlığın bu dişi mal satışı yasaklamasının zararı dişi mal yetiştirenlere olacak. Çünkü bu tür hayvanı satamayınca yetiştirmeyi bırakacaklar. O zamanda dişi mal üretimi bitince dışarıya bağımlılık başlayacak.”

Kaynak : AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

  

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.