DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Suluova MYO, ekonomik değeri ve eko turizmi için lavanta üretecek

Suluova MYO, ekonomik değeri ve eko turizmi için lavanta üretecek
REKLAM ALANI
19.08.2020
1.045
A+
A-

Suluova MYO, ekonomik değeri ve eko turizmi için lavanta üretecek.

– Suluova Meslek Yüksek Okul(MYO), “Bitkisel ve Hayvansal Üretim Araştırma Sahası” adı altında kuracağı alanda oluşturacağı ekonomik değeri yüksek olan lavanta bahçeleri ile eko-turizmle bölgemize yeni kazanç kapılarını aralayacak.

Bu amaçla, Suluova Çürlü Köyü mevkisindeki Yedikır Bölgesi yanında yer alan 75 dönüm arsanın İlçe Mal Müdürlüğü Milli Emlak Şefliği tarafından Suluova MYO’ya teslimi yapıldı.

Proje kapsamında tahsis edilen arsada ekonomik değeri yüksek lavanta gibi aromatik bitki yetiştiriciliğinin yapılacağını belirten Amasya üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, “Üniversite olarak bölgede gıda ve tarım faaliyetlerinde laboratuvar ve danışmanlık hizmetlerini olarak aktif şekilde rol almaya ve de desteklemeye devam ediyoruz. Bundan sonra ki dönemde de ilçenin kalkınma ve gelişimine katkı sağlayacak proje ve çalışmalarımız olacaktır. Üniversite sanayi işbirliği çalışmalarını daha da arttıracağız, çiftçilerimize de gerek akademik ve gerekse de teknik desteklerimiz sürecek.” Dedi.

Tahsis edilen alanı “Bitkisel ve Hayvansal Üretim Araştırma Sahası” olarak kullanacaklarını belirten Suluova MYO Müdürü Dr. Öğrt. Üyesi Murat Karavin, başta Lavanta olmak üzere bölgeye ekonomik değeri yüksek yeni tıbbı ve aromatik bitkiler yetiştirerek bölgeye kazandıracaklarını, bu kapsamda ilk olarak Amasya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünce desteklenen “Orta Karadeniz(Suluova) Koşullarında Lavanta Tarımının Uygulanabilirliğinin Araştırılması” projesi ile lavanta üretim denemelerine başlayacaklarını kaydetti.

Alanın tahsisinde tüm emeği geçen ve katkıda bulunanlara teşekkür eden Murat Karavin, “Amasya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri birimine sunduğumuz proje kabul edildi ve protokolünü imzaladık. Maddi olarak desteklenerek bize tahsis edilen boş durumdaki bu arazi alanı çevrilerek korunması sağlanacak, toprak işlenerek tarıma hazır hale getirilmesi ve toprak analizleri gibi alt yapı çalışmaları yapılacak. İlk etapta 2 bin dönümde lavanta üretimi yapacağız. Amacımız, bu alanda tek bir aromatik bitki üretiminden ziyade bölgede var olan ve bölgeye uyum sağlayan lavantadan başka Melisa ve Kekik gibi tıbbı ve aromatik bitkilerin üretimini yaparak ortaya çıkarmak suretiyle Suluova bölgesine kazandırmayı hedefliyoruz. Tıbbı ve aromatik bitkilerle ilgili araştırmalar yapan bir teknik ekimiz var. Yüksek okul olarak Lavanta üretimi için teknik ve literatür acısından da daha önce alt yapımızı hazırlamıştık. İlk başlangıçta lavanta üretimini tercih etmemizin nedeni budur. Öncelikle lavanta üretimi ile başlayacağız. Daha sonra ise diğer tıbbı ve aromatik bitki yelpazesini genişleteceğiz. “ diye aktardı.

Bölgeye yeni bir endüstri bitkisi kazandırmayı hedeflediklerini ifade eden Murat Karavin, “Özellikle Derinöz ve Akdağ gibi yüksek rakımlı bölgelerde sulu tarım imkanı olmayan boş alanlar çoğunlukta. Dolayısıyla lavanta gibi aromatik bitkilerde çok fazla suya ihtiyaç duymadan ve bakımı da kolay yetiştirilmekte olduğu için o bölgelerde lavanta gibi aromatik bitki üretimi başlatarak yaygınlaştırmaya, bölgede kuru tarımı da teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Biz ön üretim çalışmasını yaptıktan sonra bu işi yapmak isteyen köylülere akademik danışmanlık yapacağız. İlk hedefimiz bölge yapısına uyum sağlayabilecek endüstriyel ve ekonomik değeri olan bitkilerin üretimini bölgeye kazandırmak.” Diye konuştu.

Lavanta gibi bitki türlerinin görsel güzelliği olan ve fotoğrafçılık turizmine alternatif olan ürünler olduğunu ve son yıllarda da Lavantanın bir turizm aracı olarak kullanılmaya başladığına dikkat çeken Murat Karavin, “ayrıca açık hava müzesi olan Amasya’nın yüksek tarih turizm potansiyeline destek olacağını düşündüğümüz yapacağımız bu üretimlerle bölgedeki eko-doğa turizminin gelişmesine de katkı sağlanacaktır. Suluova bölgesinin iç Anadolu ile Karadeniz bölgeleri arasında önemli bir ulaşım ağının ortasında olması, lavanta üretimi yapacağımız mevkinin yanında ise alternatif iç turizme hitap eden Yedikuğular Kuş Cenneti Millet Bahçesinin bulunması, ayrıca havalimanı, hızlı tren ve karayolu ulaşım ağının ortasında yer alması nedeniyle lavanta gibi tıbbı ve aromatik bitkilerin üretimi jeopolitik anlamda da uygun olduğu için bölge eko-doğa turizmine de katkı sağlanması hedeflenmektedir. ” İfadesini kullandı.

Amasya bölgesinde bu projenin örneğinin olmadığını belirten Murat Karavin, “Ekonomik değeri olan ve turizm amaçlı yapılan bir aromatik bitki üretim projesi bu bölgede başka yok. Alt yapı çalışmalarına başlıyoruz, 2 yıl sonunda ürünler yetiştirilecek ve eko-doğa turizmine hitap edecek görselliğe erişecektir. Bizler Suluova’da yaşıyoruz ve çalışıyoruz, o nedenle bu bölgeye ne kadar katkımız olur düşüncesiyle bu tür proje çalışmalarını yapıyoruz. Akademik kaygı gözetmiyoruz, tek amacımız bölgeye uyumlu, bölgenin refah düzeyini arttırabilecek ekonomik değeri yüksek ürünleri bölgeye kazandırmaktır.” Dedi.

Teslimi yapılan alanda incelemelerinde yapıldığı programa, Kaymakam Abdullah Şen, Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Suluova MYO Müdürü Dr. Öğrt. Üyesi Murat Karavin, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Tacettin Özmen, Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz ve TSO Başkanı Turgut Aksu ile diğer yetkililer katıldı.

Kaynak: AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.