DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Suluova’da saman fiyatları arttı

Suluova’da saman fiyatları arttı
REKLAM ALANI
19.08.2020
935
A+
A-

Suluova’da saman fiyatları arttı.

-Amasya bölgesinin hayvancılık merkezi konumundaki Suluova’da, saman fiyatları artış gösteriyor.

Eymir Mahallesi bölgesinde ki Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı saman kantarını işleten Osman Yöngel, ilçe besicilerinin ihtiyacını karşılamak için saman, yonca, slaj, küspe ve tuz temin ettiklerini belirtti.

Saman piyasası hakkında bilgiler veren Osman Öngel, 2019 kış aylarında saman piyasasının tonu 1.200 TL den kapandığını, 2020 yılında ise Haziran ayında başlayan buğday ve arpa harmanıyla birlikte üretimi yapılan saman fiyatlarının başlangıçta tonunun 500 TL den satıldığını, Ağustos ayı ile birlikte ise sona yaklaşan harman ve saman üretimi dolayısıyla fiyatların artış göstererek tonu 750-850 TL arasında seyrettiğini söyledi.

Bu yıl dolu ve mevsimsel yağışların yetersiz olmasına bağlı olarak Suluova ovasındaki saman üretiminin az olduğuna değinen Osman Yöngel, “bu yıl ilçe arazilerinde saman üretiminin az olması ve besi üreticilerinin talebini karşılayamaması nedeniyle Adana, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Konya, Şanlıurfa, Kırıkkale, Ankara, Sivas, Corum ve Yozgat bölgelerinden çok miktarda saman kamyon ve tırlar aracılığı ile ilçeye gelmeye başladı. Buna bağlı olarak dış bölgelerden gelen samanın maliyeti de yüksek olduğu için fiyatlar da yükseldi. Arz ve talep karşısında şu günlerde samanın tonu 750-850 TL arasında değişkenlik göstermektedir.” diye kaydetti.

Sona yaklaşan saman sezonunda çoğu besicinin hayvanına yedirmek için saman ihtiyacını aldığını belirten Osman Yöngel, “o nedenle kış aylarında saman fiyatları fazla yüksek olmaz. Ayrıca önümüzdeki haftalarda slajlık mısır hasadı başlayacak. Besici yem ihtiyacının bir kısmını da mısır samanından karşılayacak, o nedenle bu yıl kış aylarında saman fiyatlarında artış beklemiyoruz.” Dedi.

Geldiği saman pazarında besilik hayvanları için kaliteli ve uygun saman arayışında bulunan Besi üreticisi Eyüp Köksal ise, “Önceki yıla göre bu yıl fiyatlar yüksek, ancak önümüzdeki günlerde düşmesini bekliyoruz. Dış bölgelerden gelen saman Suluova samanı kadara kaliteli olmuyor. En besleyici ve iyi saman da yumuşak olduğu için buğday ve arpa’dan elde edilir. Buğday ve arpadan elde edilen patos samanı ise en kalitelisidir. Daha sonra ise balya samanıdır, balyadan arta kalan ve yerden tırmıkla toplanan saman da tercih edilir. Ayrıca yulaf, fiğ, mısır ve mercimekten de üretilen saman da kaliteli ve tercih edilir. “ diye konuştu.

Saman ticareti yapan Hakan Bilgili ise, dolu ve yetersiz yağış nedeniyle iç bölgede saman üretiminin yetersiz olması üzerine Yozgat, Corum ve Ankara’dan saman getirip Suluova’da sattığını, yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle besicilerin besleyici özelliği yüksek olan samanı tercih ettiğini aktardı.

Oldukça hareketli günler yaşanan Suluova Saman Pazarında samanın tonu 750-850 TL arasında değişirken, arz ve talebe göre fiyatlarda kısa süreli inişli çıkışlı değişkenlik yaşansa da önceki yıl gibi yüksek artış beklenmiyor.

Kaynak: AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.