Suluovalı besiciler ithal lop eti protesto etti.
Suluovalı
– Suluovalı besici üreticileri, hükümetin lop et ithalini protesto etti.
İlçenin Eymir Mahallesinde bulunan hayvan pazarında toplanan besi üreticileri adına basın açıklamasında bulunan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Suluova Şubesi Başkanı Esem Kodaman, ülkenin et tüketiminin %4’ünü karşılayan Suluovalı besicilerin ithal ete karşı olduğunu söyledi.
Karkas ve lop et ithalatının durdurulmasını yoksa besicilerin çok daha zor duruma düşeceğini dile getiren Esem Kodaman, AA/Yeni haber Gazetesi muhabirine yaptığı basın açıklamasında, hükümetin büyük sorunlar yaşayan Türk besicilerinin sesine artık kulak vermesi gerektiğini bildirdi.
Hükümetin hayvancılık politikalarını da eleştiren Esem Kodaman, bu politikalar nedeniyle daha ziyade orta yaş ve yaşlı besicilerin besi üretimi yaptığını, artık genç besici yetişmediğini, artık devletin yeni hayvan politikaları geliştirip besiciyi desteklemesinin kaçınılmaz olduğunu, aksi halde ülkedeki besi üretiminin gereğinden fazla düşeceğini, buna bağlı olarak ta üreten değil daha çok tüketen bir toplum ortaya çıkacağını, dışarıya et ihraç eden değil tamamıyla dışarıdan et ithal eder duruma gelineceğini söyledi.
Başkan Esem Kodaman konuşmasında; “Samsun, Corum ve Tokat illeri %30’luk dişi hayvan desteği alıyor. Ama Amasya %30’luk hibeden yararlanamadı. Bakanlığımız bizlere niye üvey evlat gibi ayırdı” dedi.
Türkiye’de besicilerin artık bu şartlarda et üretmeye devam edemeyeceğini ifade eden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği(TÜKETBİR) Yönetim Kurulu Üyesi İdris Yavuz ise; “Çünkü Türkiye’de ki hayvancılığın geldiği konum bu. Besicilerin 6-7 liraya dana alıp, 55 bin liraya yem alıp, 500-600 kuruşa da saman alarak artık bu işin altından kalkması söz konusu değildir. Bizim öyle bir ekonomimiz yok. Yani bu çiftçi ve köylünün 1 trilyon ya da 500 milyon sermayesi yok” dedi.
Ziraat Bankası kredi borçlarının da ertelenmesi gerektiğini aktaran İdris Yavuz, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Yıllardır Ziraat Bankasından kredi alınarak destekli bir şekilde yapılan bu hayvancılık ve tarım artık yapılamaz hale geldi. Besici artık üretemez hale geldi. Onun için Ziraat Bankasındaki kredi borçlarının ertelenmesi ve uzun vadeye yayılması gerekir. Ayrıca Ziraat Bankası, evini ipotek vererek kredi çeken besicilerin evlerini satmaya çalışıyor. Bundan hükümetin derhal vazgeçmesi lazım. Hükümetin, Ziraat Bankasından çiftçiye ucuz faizli ve daha kolay bir kredi vererek bu sistemi değiştirmesi lazım."
Besi üreticileri üzerinden enflasyonun düşürülmek istediğini iddia eden İdris Yavuz; “Ayrıca Türkiye de et ve tarıma enflasyon baskısı yapılmaktadır. Eskiden de et fiyatlarının ülkedeki enflasyonu yükselttiği bahane edilerek 1 milyar dolar ithal et ithal edilmişti. Hükümet, sanki besiciden başka enflasyon değneği yokmuş gibi, yani bizim üstümüzde enflasyonu düşürme politikası vardır. Bu durum besi üreticilerini ezmekte ve yok etmektedir. Hükümet, et fiyatları enflasyona baskı yapıyor diye ithal kapılarını açtılar. Bu milletin cebindeki parayla enflasyonu düşürüyorlar. Ekonomik olarak bunun sonucu budur” dedi.
Besi üreticilerinin çoluğunun ve çocuğunun rızkını hayvanına yedirdiğini ifade eden İdris Yavuz; “Bu ülkede besiciler çocuklarının karnını doyuramaz iken hayvanlarının karnını doyurup bu memlekete et üreterek hizmet etmeye çalışıyor. Bugün hükümet şu duruma gelmiştir, üreten kesimi yok etmek yani üreticiyi yok saymaktadır. Bu çok üzücü bir haldir. Bu milletin çalışması lazım. Herkese iş lazım, aş lazım. Bu sektör büyük ve stratejik bir sektördür. Türkiye Müslüman bir ülke. Bugün Kurban Bayramında 600-700 milyon büyükbaş hayvan, 3 milyon küçükbaş hayvan kesiliyor. Bunu biz üretmek zorundayız."
Lop et ve hayvan ithaline karşı olduklarını söyleyen besi üreticisi Adnan Zennun ise, Et Balığa hayvan almak için sıraya girerek ithal hayvan alan besicilerin kandırıldığını, gelen ithal hayvanın %30’unun kalitesiz olduğunu, besicinin ahıra koymayacağı hayvanı, ithal hayvan diye besiciye satılmak istendiğini, Et Balık Kurumunun daha 1 kuruş para kazanmadan besicilerden 40-45 sent vergi aldığını, Getirilen ithal hayvanların %15-20’sinin öldüğünü, bir besicinin aldığı ithal 1.000 hayvandan 470 tane hayvanının öldüğünü, tüm bu nedenlerle besi üreticilerin büyük sıkıntılar çekerek çaresiz kaldığını belirtip tüm yetkilileri sektörün sorunlarına acil çözüm ve yeni hayvan politikaları üretmeleri için çağrıda bulundu.
Türkiye’de hayvan sıkıntısının olmadığını söyleyerek Hükümetin karkas ve lop et ithalini protesto eden Suluovalı besiciler basın açıklamasının ardından olaysız dağıldılar.
Kaynak:AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan