YAZILI VE UYGULAMALI SINAVLARDA YENİ DÖNEM BAŞLADI.
YAZILI VE UYGULAMALI SINAVLARDA YENİ DÖNEM BAŞLADI.
-MEB’de Sistem tamamen değişti: Sınavlarda yeni dönem başlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yazılı ve uygulamalı sınavlarla ilgili ayrıntıları açıkladı.
Yayınlanan Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi’ne göre, ortak yazılı sınavlara katılamayan öğrencilerin, mazeret sınavı için velileri tarafından okula yazılı olarak bildirimde bulunmaları gerekecek. Bu yıldan itibaren, Türkçe ve yabancı dil derslerinde dört dil becerisini değerlendirmek için puanlama yapılacak.
Türkçe ve yabancı dil dersi sınavlarında dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerisi ölçülecek. Yönergeye göre iki aşamada gerçekleştirilecek olan Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınav puanları yazılı sınavın yüzde 50’si, dinleme sınavının yüzde 25’i ve konuşma sınavının yüzde 25’i temel alınarak hesaplanacak. Türk dili ve edebiyatı dersinin sınav puanları ise yazılı sınavın yüzde 70’i, dinleme sınavının yüzde 15’i ve konuşma sınavının yüzde 15’i alınarak hesaplanacak. Böylelikle öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri ölçülecek.
-YAZILI VE UYGULAMALI SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Ortak yazılı sınavlara dair soru tipleri, sınavların nasıl gerçekleştirileceği ve sonuçların nasıl değerlendirileceği konuları, resmi yönergede detaylı bir şekilde açıklığa kavuşturuldu. Bu kapsamda, 100 üzerinden değerlendirilen yazılı sınavlarda, yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek şekilde değerlendirilecek.
Sınav sonuçları, ilgili dersin öğretmeni tarafından e-Okul platformundaki öğretmen not çizelgesine girilecek. Sınavların şube ve sınıf düzeyinde yapılan analizleri sonucunda, eksiklikleri belirlenen öğrenciler için eğitim kurumu tarafından sınıf veya alan zümreleri tarafından düzeltilici tedbirler alınacak. Bu tür uygulamalar, öğrencilerin ders defterinin açıklama bölümüne kaydedilecek.
Ortak yazılı sınavlar, ilgili dersin yazılı sınavı olarak kabul edilecek ve dönemlik ders puanlarının hesaplanmasında temel referans olacak.
-TÜRKÇE VE YABANCI DİL DERSLERİNİN PUAN HESAPLAMASI BELLİ OLDU
Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinde, “dinleme, konuşma, okuma ve yazma” yetenekleri iki farklı aşamada değerlendirilecek. Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınav puanı, yazılı sınavın yüzde 50’si, dinleme sınavının yüzde 25’i ve konuşma sınavının yüzde 25’i dikkate alınarak hesaplanacak.
Türk dili ve edebiyatı dersinin sınav puanının hesaplanmasında ise, yazılı sınavın yüzde 70’i, dinleme sınavının yüzde 15’i ve konuşma sınavının yüzde 15’i temel alınacak. Böylelikle “dinleme, konuşma, okuma ve yazma” becerileri ölçülecek.
-İLKOKULLARDA DENEME VE TARAMA SINAVLARI ARTIK YOK
İlkokul seviyesinde, kısa süreli, hazır bulunuşluk, deneme ve tarama sınavları da dahil olmak üzere herhangi bir sınav türü gerçekleştirilmeyecek. Süreç merkezli değerlendirmeye yönelik ölçme araçlarında çoktan seçmeli sorular kullanılmayacak.
İlkokullarda, Türkçe dilinin doğru ve etkili bir şekilde kullanımını geliştirmek amacıyla “dinleme, konuşma, okuma ve yazma” yeteneklerini değerlendirmek ve geliştirmek için uygun ölçme araçları kullanılacak. Öğrencilerin yazılı ifade yeteneklerinin geliştirilmesi öncelikli bir hedef olacak ve ayrıca ilkokullarda süreç odaklı değerlendirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.
Bu yaklaşımla, öğretim sürecinde ne tür çalışmalar yapıldığını ve öğrencinin hangi gelişim seviyesinde olduğunu belirlemek amacıyla süreç değerlendirmesi yapılacak. Bu şekilde, öğrencinin başlangıç noktası ile sürecin sonundaki gelişim düzeyi karşılaştırılacak. Öğrencinin ilerlemesi düzenli aralıklarla takip edilecek ve geri bildirim hem öğrenciye hem de velilere sağlanacak.
-MAZERETİ OLANLAR, SINAVI TAKİP EDEN 5 İŞ GÜNÜ İÇİNDE YAZILI BİLDİRİLECEK
Ortak sınavlara katılmayan öğrencilerin bilgileri, sınavın sona ermesinin hemen ardından okul yönetimi tarafından e-Okul sistemi üzerine kaydedilecek.
Mazereti geçerli olan öğrencilerin sınava katılmama nedenleri, ortak yazılı sınavın uygulandığı tarihten itibaren en fazla 5 iş günü içinde velileri tarafından yazılı olarak okul idaresine iletilmeli.
Mazereti nedeniyle ortak yazılı sınavlara katılamayan öğrenciler için ayrı bir mazeret sınavı düzenlenecek. Bu sınavın tarihi il milli eğitim müdürlükleri tarafından ülke ve il genelinde duyurulacak. Mazeret sınavlarının soru ve cevap anahtarları, ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri tarafından hazırlanacak ve sınavın uygulanması ise eğitim kurumu sınıf veya alan zümreleri tarafından gerçekleştirilecek.
Ülke, il ve ilçe genelinde düzenlenen ortak yazılı sınavların mazeret sınavına katılmayan öğrenciler için ayrı bir mazeret sınavı yapılmasına gerek olmayacak ve bu öğrenciler sınava katılmamış olarak değerlendirilecek.
Öğrenci velileri, öğrencinin öğrenim gördüğü okul idaresine yazılı dilekçe ile başvurarak sınav sorularına karşı itirazda bulunma hakkına sahipler. Ortak yazılı sınav sorularıyla ilgili itirazlar, ülke ve il genelinde yapılan sınavlarda ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri tarafından, ilçe genelinde düzenlenen sınavlarda ise ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından yanıtlanacak.
Ülke, il ve ilçe genelinde düzenlenen ortak yazılı sınavların cevap kağıtları okullarda muhafaza edilecek.
trthaber