AMASYA ULUSLARARASI ATATÜRK KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI.

AMASYA
-1919’DA Büyük Önder’i coşkuyla karşılayan ilimizde, Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Etkinlikleri 99 yıl sonra da aynı coşku ile başladı.
Festival, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelişinde halk tarafından karşılandığı Cülustepe’den başlayan yürüyüş, İhsaniye ve Pirinçci caddesi boyunca coşkulu bir şekilde devam ederek, Yavuz Selim Meydanı’nda son buldu.
Düzenlenen kortej yürüyüşü ve açılış törenine Amasya Valisi Dr. Osman Varol, AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek ve CHP Vekili Mustafa Tuncer, Amasya Garnizon Komutanı Zafer Uğur, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Suluova Kaymakamı Dr. Vural Karagül, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, il ve ilçe protokolleri ile vatandaşlar katıldı.
Yavuz Selim Meydanı’ndaki törende Atatürk Anıtına çelenkler sunularak, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. Daha sonra Festival Şeref Defteri Valimiz Dr. Osman Varol, Belediye Başkanı Özdemir ve Garnizon Komutanı Zafer Uğur tarafından imzalandı. Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir törendeki konuşmasında, tüm Amasyalılar’ın onur gününü kutlayarak, Amasya Tamimi’nin hazırlanması ve dünyaya ilan edilmesi süreci hakkında bilgiler verdi.
Amasya Valisi Dr. Osman Varol ise konuşmasında şunları kaydetti: “Binlerce yıllık tarihiyle birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Amasya, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerin yanı sıra 20. yüzyılda üstlendiği çok önemli bir misyon ile ülkemiz tarihine adını bir kez daha altın harflerle yazdırmıştır. 1. Dünya Savaşının sonunda yenik devletler tarafında yer alan Osmanlı İmparatorluğunun 30 Ekim 1918’de imzalamak durumunda kaldığı Mondros Ateşkes Antlaşması nedeniyle vatanımızın dört bir yanı itilaf devletleri tarafından işgallerle parçalanmaya başladığı bir ortamda, tek kurtuluş yolunun Anadolu’da milletimizin katılımıyla başlayacak bir mücadele hareketinde olduğunu bilen Mustafa Kemal Atatürk, millet egemenliğine dayalı tam bağımsız bir Devlet kurmanın zaruret haline geldiğinin de bilincinde idi. Ulu Önder, bu düşüncelerle 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı kurtuluş mücadelesine, 12 Haziran 1919’da halkın büyük bir coşkuyla ve sevgi gösterileriyle karşıladığı Amasya’da devam etmiştir. Amasya Tamimi, aynı zamanda Kuvay-i Milliye hareketinin yurt geneline yayılmasını sağlayan çalışmaların başlangıcı ve milli egemenliğe dayalı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin doğum belgesidir. Mustafa Kemal Paşa’nın milli mücadele hareketini halka mal ettiği yer Amasya, bunun kararı ise Amasya Tamimi’dir. Ulusal kurtuluşa, TBMM’nin kurulmasına ve cumhuriyetin ilanına giden yolun başlangıç noktası Amasya Tamimidir. Amasya, bu yönüyle Atatürk’ün de dediği gibi “İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde daima ehemmiyetini muhafaza edecek bir mevkii ihraz eylemiştir.” Bu önemli tarihi olaya ev sahipliği yapmak Amasyalılar için ayrıca bir gurur vesilesidir. Mustafa Kemal Atatürk, Amasya’da kaldığı süre içerisinde; Samsun ve Amasya’dan başlayarak, Erzurum ve Sivas Kongreleri ile yurt geneline yayılan Kuvay-i milliye hareketinin ve kurtuluş mücadelesinin plan ve programlarını yapmış, bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesi olarak kabul edilen Amasya Tamimini yayımlayarak yurt genelindeki bütün vatandaşlarımızın düşmanla mücadelesinde olağanüstü bir heves ve heyecan kazanmasını sağlamıştır. İşte bu mücadelenin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti, karşılaştığı birçok zorluğu, milletiyle bütünleşerek ve büyük fedakârlıklar göstererek göğüslemiş, bugün dünyada ve bölgesinde söz sahibi olan, güçlü bir devlet olarak varlığını göstermeye ve hızla gelişmeye devam etmiştir” dedi.
Vali Varol; “Amasya Tamiminin 99. yıldönümünü kutladığımız Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat etkinlikleri ile farklı kültürleri buluşturmayı ve Amasyalılar ile yerli ve yabancı misafirlerimizin güzel vakit geçirmelerini amaçlıyoruz. Bu kapsamda yurtiçi ve yurtdışından etkinliklerimize katılmak için gelen değerli misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Tüm Amasyalıların bu haklı onur gününü kutlarken, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Milli Mücadele’ye tüm varlıklarıyla destek veren başta Amasyalılar olmak üzere tüm ecdadımızı bir kez daha saygı ve şükranla anıyorum.”
Konuşmaların ardından okulların, kamu kurumlarının, esnaf teşkilatlarının, gazilerin ve halkımızın kortej geçişi ile renkli anlar yaşandı.
Kaynak:AA-suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan